Berichten uit de boekenwereld Mei 2025
Webinar folio-bijbelvertalingen
Guido Thys bericht:
Webinar Bert Tops: De folio-Bijbelvertalingen van de drukker/uitgever Willem Vorsterman (1528–1545)
Dinsdag 27 mei, 20.00 u.
Inschrijven via https://bibliofielen.be/agenda-2/
Tijdens deze presentatie stelt Bert Tops zijn doctoraatsonderzoek voor naar de folio-Bijbelvertalingen van de drukker/uitgever Willem Vorsterman (1528–1545), naast zijn vertalingen van de Schrift in klein formaat, zoals Epistels en Evangelies, een Passievertaling en uitgaven van het Nieuwe Testament. Het doctoraat omvatte ook een nieuwe bio-bibliografie van Willem Vorsterman. Vanuit de methodologie van de ‘archeologie van het vroegmoderne Bijbellezen’ lag de focus op hoe eigenaars deze edities lazen en gebruikten. Door zowel de tekstuele en paratekstuele kenmerken van de edities als de gebruikssporen in 250 overgeleverde exemplaren te analyseren, biedt het onderzoek nieuwe inzichten in leesstrategieën, religieuze praktijk en de omgang met censuur in de vroegmoderne Nederlanden.
Bert Tops studeerde geschiedenis, archivistiek en theologie en religiewetenschappen en promoveerde in januari aan de KU Leuven en U Groningen over de Nederlandse Bijbelvertalingen van Willem Vorsterman. Naast het boekhistorisch onderzoek heeft hij veel ervaring met het ontsluiten van middeleeuwse en vroegmoderne archieven. Vandaag werkt hij als archivaris voor de gemeente Westerlo en is nog verbonden als wetenschappelijk medewerker aan de faculteit Theologie en Religiewetenschappen te Leuven.
https://www.nederlandseboekgeschiedenis.nl/
Berichten uit de boekenwereld April 2025
VAN BIBLIOPOLIS NAAR NEDERLANDSE BOEKGESCHIEDENIS
Nederlandse Boekgeschiedenis is de opvolger van Bibliopolis, wat het resultaat was van het project ‘Geschiedenis van het gedrukte boek in Nederland’, geïnitieerd en uitgevoerd door de KB nationale bibliotheek in de periode 1998-2002. In Bibliopolis werden diverse informatiesystemen samengebracht: het handboek dat in 2003 ook in druk verscheen als Bibliopolis. Geschiedenis van het gedrukte boek in Nederland (2003) en verschillende databases van de afdeling Bijzondere Collecties van de KB, de Vakgroep Nederlands van de Universiteit Leiden, de Bibliotheek van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak en individuele personen.
Zowel het handboek als de meeste databases uit Bibliopolis zijn nu op Nederlandse Boekgeschiedenis terug te vinden. Op dit moment is deze website nog in ontwikkeling, maar in de loop van dit jaar volgen nog de nodige verbeteringen.https://www.nederlandseboekgeschiedenis.nl/